Veilig omgaan met heftruck of hoogwerker

Geplaatst: mei 15, 2012 in Bouwmaterialen

U kunt nog zo’n goed uitgeruste heftruck of hoogwerker hebben, het is altijd nog het allerbelangrijkste dat er veilig mee wordt omgegaan. Daarom in dit artikel een aantal tips voor de veiligheid van heftrucks en hoogwerkers.

1. Laat de transportmiddelen regelmatig onderhouden
Het is belangrijk om uw transportmiddelen, of het nu een heftruck of hoogwerker betreft, regelmatig te laten onderhouden. U zou zelfs iedere dag voordat u de transportmiddelen in gebruik gaat nemen een controle uit moeten voeren op eventuele lekkages en beschadigingen. Voor het grotere onderhoud en heftruck service kunt u bij diverse bedrijven een onderhoudscontract afsluiten. Zij zorgen ervoor dat uw transportmiddelen worden gerepareerd bij schade en kunnen op regelmatige basis onderhoud uitvoeren.

2. Keuring voor transportmiddelen
U moet uw transportmiddelen minimaal één keer per jaar laten keuren. Dit is vastgelegd in het wettelijke Arbobesluit. De fabrikant geeft de specificaties aan die nodig zijn voor de keuring en er zijn diverse erkende keuringen die kunnen worden uitgevoerd, zoals het BMWT keurmerk ofwel het keurmerk voor Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel.

3. Uw personeel opleiden
Voordat uw personeel een heftruck of hoogwerker mag bedienen, moeten ze minimaal een officiële rij-instructie gehad hebben. Hiervoor zijn diverse trainingen en opleidingen mogelijk waarmee men leert om veilig om te gaan met heftrucks of hoogwerkers. Met iedere heftruck of hoogwerker moet weer op een andere manier worden omgegaan. Een schaarhoogwerker is weer heel anders dan een telescoophoogwerker, dus daarom kan een specifieke opleiding goed van pas komen.

Als u rekening houdt met bovenstaande tips, kunt u er in ieder geval van uitgaan dat er veilig kan worden omgegaan met de heftrucks en hoogwerkers binnen uw bedrijf.

Plaats een reactie