Zelf een wand betegelen

Geplaatst: februari 21, 2014 in Uncategorized

wand betegelenZelf een wand betegelen
Een wand betegelen lijkt moeilijker dan het het is. Met een beetje durf en geduld kan iedereen een wandje in de tegels zetten zolang je je maar aan enkele regels houdt:

  • Werk vanuit een lijn die je waterpas trekt op de kale muur, nooit de vloer of het plafond als uitgangspunt nemen.
  • Tegel vanuit het midden naar de zijkanten. In de hoeken kan je een beetje smokkelen.
  • Door het bakproces bestaat de kans dat de kleuren van verschillende pakken tegels nooit helemaal gelijk zijn, neem daarom steeds afwisselend een tegeltje uit een ander pak.
  • Stap tijdens het werk regelmatig een paar meter achteruit om je werk ‘op het oog’ te controleren.
  • Flauwe oneffenheden in de muur kan je opvangen door meer of minder tegellijm te gebruiken.

Aan de slag
Verwijder alle loszittende delen van oude wandbekleding en zorg dat de muur droog en glad is. Wanden van gipsplaten behandel je het beste voor met een voorstrijkmiddel. Laat dit 24 uur drogen alvorens je gaat tegelen. Sla met 2 spijkertjes op 20 cm hoogte een lat waterpas tegen de muur. Zoek daarna het midden van de wand op en trek een eveneens rechte verticale streep. Neem wat tegellijm op je lijmkam en zet evenredige horizontale lijmstrepen op de muur. Niet te veel want de lijm droogt in enkele minuten. Druk tegel nummer 1 in de hoek tegen de lijn en de lat. Op de tegelhoeken druk je een voegkruisje in de lijm. Met een natte spons haal je steeds eventuele lijm van de tegels af en zo tegel je heel de muur vol. Vergeet niet de lijnen te controleren en teken zo nodig nog een keer af. De randen en hoeken doe je als laatst en na 24 droogtijd voeg je het geheel af.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Awall.nl

Reacties zijn gesloten.