Isoleren van een plat dak

Geplaatst: juli 3, 2015 in Isolatie
Tags:, , ,

Isoleren van een plat dak
Het isoleren van een plat dak doen we altijd langs de buitenkant. Zou je het via de binnenkant doen kan het dakbeschot gaan condenseren doordat de waterdichte dakbedekking opdrogen tegengaat. Daarnaast wordt ook het plafond lager en met name in oudere huizen is dat vaak al lager dan dat van de woning. Voordat we gaan isoleren moet het platte dak helemaal schoon en eventueel gerepareerd worden. We beginnen met het verwijderen van de ballastlaag. Leg die niet aan een zijde van het dak maar haal ze er helemaal af. Dit ter voorkoming van lekkage door overbelasting van het betreffende dakdeel.

Isolatie en dakrand
Voordat je begint doe je er verstandig aan de diepte van de dakrand op te meten. Er zijn namelijk meerdere dikten isolatieplaten en het laatste wat we willen is dat het dak hoger wordt dan de rand. Om geen overstuwend regenwater te krijgen dienen de dakranden minimaal 7 cm hoger te zijn dan de uiteindelijk toplaag van het dak. De toplaag is de ballastlaag van grint of tegels.

Zodra alles van het dak af is repareren we eventuele schuurtjes of versleten dakleer met reparatiepasta of lapstukken. Blijkt dat je, door een te geringe dakrandhoogte, niet de isolatieplaten kan leggen die je wil moet je een keuze maken tussen de rand ophogen of dunnere platen nemen. Kies je voor de rand ophogen je misschien ook meteen beter de complete dakbedekking vernieuwen.

Isolatieplaten leggen
De eerste rij isolatieplaten leggen we in de lengterichting van het dak waarbij je erop let dat de kopse kanten goed aansluiten. De tweede rij komt er in halfsteensverband tegen de eerste en zo voorts. Laat de rijen telkens strak op elkaar aansluiten. Na de derde rij, of bij een kort dak om de paar vierkante meter, fixeer je de isolatieplaten met je ballastmiddel. Dit om verschuiven te voorkomen. Werk zo het complete dak af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s