Is kunststof in de bouw de toekomst?

Geplaatst: januari 10, 2012 in Bouwmaterialen, Kunststof
Tags:, , ,

Veel mensen beseffen het niet, maar kunststof is een erg belangrijk bouwmateriaal. Twintig procent van al het kunststof wat in Europa in omloop is, wordt voor producten in de constructie gebruikt. De bouw is na de verpakkingsindustrie de grootste verbruikers van kunststoffen in Europa.

De mogelijkheden van Kunststof

kunststofMaar voor welke toepassingen wordt kunststof dan ingezet? Kunststof wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bekende grijze rioleringspijpen en gele PVC buizen. Ook wordt kunststof veel ingezet bij de constructie van vensters. Kunststof zorgt ervoor dat de warme en koele lucht binnen blijft, maar het nare geluid buiten blijft. Iedereen kent ook wel de wit zwart gevlekte vloerbedekkingen in de keuken, je raad het al: kunststof. Omdat kunststof een hoge isolatie waarde heeft is zelfs het isolatieschuim dat in alle nieuwe huizen wordt gebruikt, kunststof delen er in verwerkt. Kunststof is een ideaal bouwmateriaal omdat het materiaal erg sterk is, bestendig is tegen elk weertype, warmte bestendig is en kunststof is erg flexibel.

Over het algemeen is staal erg zwaar en het heeft veel onderhoud nodig tegen corrosie. In tegenstelling tot staal, benodigd kunststof nauwelijks onderhoud en is het ook heel licht. Dit maakt kunststof zo’n goed bouwmateriaal tegenover de conventionele veel gebruikte materialen. Naast de vele toepassingen van kunststof is het ook nog energie-efficiënt. Na de transport sector is de bouw de grootste energie verbruiker van Nederland.   Doordat kunststof efficiënt geproduceerd kan worden en het een geweldig isolatie- en afdichtingsmateriaal is, helpt kunststof mee aan een totale verbetering in de CO2 uitstoot van de bouw sector. Kunststof halffabrikaten zijn gewoon verkrijgbaar bij een kunststof groothandel. Wanneer je zelf aan de slag wilt met kunststof zou ik niet langs de lokale bouwmarkten gaan maar de specialisten vragen naar advies aangezien er veel kwaliteitsverschil kan zitten in de samenstelling van de halffabricaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s